Viktiga framtidsfrågor kräver nya svar och reformer

Den 10:e januari har Anna Kinberg Batra varit partiledare för Moderaterna i ett år. I en intervju med Dagens Nyheter i dag blickar hon framåt om hur de nya kraven på jobb, integration och skola måste mötas för att Sverige ska kunna fortsätta vara ett starkt samhälle.

På extrastämman i januari förra året kunde jag och vår nya ledning sätta igång samma dag med utveckling inom viktiga frågor. Det var helt nödvändigt att ompröva den tidigare politiken. Nu måste vi ta tag i ett antal frågor som vi inte var riktigt bra på under de senaste åren och som kräver mycket mer under åren som vi har framför oss. Uppgiften måste vara att kunna leda Sverige tio år framåt, säger Anna Kinberg Batra.

Kinberg Batra framhåller att det är särskilt viktigt att se till att bryta det nya utanförskapet. Utvecklingen i skolan har dessutom fortfarande inte vänt. Det kräver nya reformer.

- Vi ser hur det ställs helt nya krav på arbetsmarknaden och många kan inte få sitt första jobb. Det kommer också att ställas enorma krav på integration av dem som kommit nya till Sverige, säger hon.

- Grunden för allting är jobben och ekonomin. Funkar inte det, så funkar inte resten av samhället. Därför är jag orolig nu för att regeringen håller på att tappa greppet om de offentliga finanserna och låter ganska naiv inför det. Statsministern låter i intervjuer som att flyktingkrisen är över. 

- Vi behöver göra mer och det är därför vi har tagit det Skolinitiativ jag lanserade under hösten och som vi har börjat sätta fart i nu. Skola, integration och bostäder är prioriterade områden framöver. 

Kinberg Batra tar även upp de säkerhetspolitiska utmaningar som följer av oro såväl i omvärlden som i närområdet. Något som kommer att stå i fokus på Folk och Försvars rikskonferens där Kinberg Batra talar under måndagen.

- Jag vill föra en bred och öppen Natodebatt som utgår ifrån hur Sverige bäst möter en orolig omvärld och bäst bygger säkerhet tillsammans med andra. Där det inte handlar om polemik eller partipolitik. Utan det brukar vara väldigt brett förankrade beslut. Och det ska vara bred förankring om stora säkerhetspolitiska frågor, avslutar Kinberg Batra.

Läs mer här

Publicerad: lördag, januari 9, 2016 - 10:42