Avskaffat ränteavdrag kan kosta hushållen 2 000 – 4 000 kronor i månaden

Nu har bostadssamtalen mellan Moderaterna, övriga allianspartierna och regeringen inletts. Samtalen måste ge konkreta resultat så att det blir enklare att bygga mer. Samtidigt är det avgörande att hushållen inte drabbas av ytterligare höjda kostnader till följd av avskaffade ränteavdrag. I en intervju med Dagens Nyheter redogör Anna Kinberg Batra och Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson, för att det kan handla om ökade kostnader om upp mot 4 000 kronor i månaden för hushållen. Moderaterna kommer därför värna vanliga hushålls ekonomi i bostadssamtalen.


Ränteavdragen används av 70 procent av de svenska hushållen. Den grupp som påverkas mest av ränteavdragen är barnfamiljerna, där hela 95 procent av de som sammanbor med barn använder ränteavdrag.

­    Jag vill ha mer byggande men inte på barnfamiljernas bekostnad. Det här handlar om livets största affär för många och vi måste kunna ha en samhällsekonomi som fungerar, där man inte klämmer åt disponibelinkomsterna för breda grupper av familjer, säger Anna Kinberg Batra.

­    Även om man skulle fasa ut ränteavdragen på några års sikt så innebär det ändå en stor minskning av de disponibla inkomsterna över tid. Om man fasar ut ränteavdragen sänder man samtidigt ut en signal till familjerna om att de kommer att få det sämre. Det innebär också stora risker för ekonomin att säga att ni ska gradvis få det lite sämre, säger Niklas Wykman.

­    Vi måste kunna ha ett samhälle där det lönar sig att gå till jobbet på morgonen och där hushållen också kan klara sin ekonomi, om man till exempel köpt hus eller lägenhet runt om i landet. Annars får det negativa effekter i resten av samhället, avslutar Kinberg Batra.

Om ränteavdragen
Stefan Löfven har lyft fram ränteavdragen för diskussion i bostadssamtalen.

Beräkningarna från Riksdagens utredningstjänst visar att om ränteavdragen avskaffas och ränteläget normaliseras kring 4 procent kan en familj med en vanlig villa eller bostadsrätt få ökade skattekostnader med 2 000 – 4 000 kronor i månaden.
En kostnad som dessutom skulle läggas på regeringens redan genomförda skattehöjningar.

Läs mer här: http://dela.dn.se/ggqSp-QI72qTAl2Wl_AlPf4KQJ7XTQgYkpS_H0gVMTpBUwxVidGaG8O1oKZIDjCcGNOxHPQYIKmrqzmbZuoVAw
 

Publicerad: tisdag, februari 2, 2016 - 08:16