Samarbeten stärker vår krisberedskap

I dagarna inleds Nato-övningen Steadfast Jazz som till största delen genomförs i Lettland och Polen. Sverige är det tredje partnerlandet som nu deltar tillsammans med Finland och Ukraina. Försvarsberedningens arbete har gjort det möjligt, skriver Cecilia Widegren på Svd Brännpunkt den 1 november. 

Samtidigt som Nato övar i närområdet är Sveriges Försvarsberedning på plats i Baltikum för samtal med utrikes- och försvars-, såväl politiska- som militära ledningar. 

Vi är där med utgångspunkt från Sveriges Försvarsberednings nya säkerhetspolitiska rapport som presenterades i maj ”Vägval i en globaliserad värld”. Vår utgångspunkt att samtala möjligheterna till ett fördjupat och breddat försvarssamarbete med Estland, Lettland och Litauen. Ett nära samarbete med länder kring Östersjön bidrar till att stärka säkerheten i vårt närområde. Samtalen kommer att utgöra ytterligare ett värdefullt underlag i Försvarsberedningens försvarspolitiska rapport som ska presenteras i mars 2014. 

Idag samarbetar Sverige med de baltiska staterna inom ramen för EU och Nato. Vi samverkar med Lettland i den internationella insatsen i Afghanistan. Estland, Lettland och Litauen bidrar alla tre med förband till EU-stridsgruppen Nordic Battle Group som står i beredskap 2015 under svensk ledning. De baltiska länderna har även uttryckt önskemål om att ingå i ett bredare nordisk-baltiskt försvarssamarbete. Detta delar Försvarsberedningen. Det är ett svenskt intresse att fördjupa samarbetet med länder i Östersjöregionen, däribland våra baltiska grannar. 

Läs hela artikeln
 

Publicerad: fredag, november 1, 2013 - 09:36
Nyckelord: